Ser mailet konstigt ut? Klicka här för att läsa det i din webbläsare!

 
November 2016
Vad står det egentligen i kommunens årsredovisning?

Peter Svensson


Peter Svensson och Niklas Sandell, båda verksamma vid företagsekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan ii Lund har gått igenom och närläst alla skånska kommuners årsredovisningar för att undersöka hur kommunerna uttrycker sig när de ska förklara olika misslyckanden. Resultaten kan läsas i en ny KEFU-rapport.

Förhoppningsvis kan rapporten bidra till att årsredovisningarna i framtiden blir lättare att förstå även för oinvigda.

– Ur ett demokratiskt perspektiv är det viktigt att alla medborgare oavsett bakgrund ska kunna läsa och avkoda myndigheters budskap och det gäller även finansiella texter, säger Peter Svensson. Det vill vi bidra till genom att visa de olika språkliga och retoriska tekniker som används av kommunerna i deras finansiella kommunikation. Vi vill också bidra till att det skapas en debatt om det språk som används i årsredovisningarna.




Läs mer

Ekonomen som multikonstnär


Caroline Hellström

I KEFU-rapporten ”Den offentliga ekonomen – en svårbestämd multikonstnär” redogörs för den mest omfattande studien av ekonomer i offentlig sektor som hittills genomförts i Sverige. I rapporten lanseras en ny kategorisering av olika ekonomroller som tar fasta på ekonomens roll i organisationen istället för på de arbetsuppgifter som utförs av ekonomer.

Detta är KEFUs tredje kartläggning av ekonomer i svensk offentlig sektor.  Nytt i den här studien är att den även omfattar ekonomer i statliga myndigheter. Studien har finansierats av KEFU
tillsammans med Ekonomistyrningsverket. Totalt 2700 personer har svarat på den anonyma enkät som skickats ut, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 58 procent. Frågorna har för jämförbarhetens skull varit desamma i de tre studierna.

Av svaren att döma verkar de flesta ekonomer i den offentliga sektorn trivas ganska bra och de anser att de har meningsfulla och intressanta arbetsuppgifter. Det framgår också, både i denna och i de två tidigare studierna, att ekonomer utför många olika uppgifter.

Läs mer

Högst personligt:
Olika underlag behövs för kloka beslut om stora infrastrukturinvesteringar

John Hultén
John Hultén, föreståndare K2         Foto:Kennet Ruona

Infrastruktur- och bostadsbyggande är just nu heta diskussionsfrågor på politiska dagordningar runtom i Sverige, både lokalt, regionalt och nationellt. Nya infrastrukturprojekt är ofta kostsamma.

I en klass för sig är planerna på en ny stambana för höghastighetståg mellan Göteborg-Stockholm och Malmö-Stockholm som beräknas kosta i storleksordningen 230 miljarder kronor.

Lite grand i skymundan pågår planeringen av andra stora infrastrukturprojekt för att utveckla transportsystemet, inte minst i storstadsregionerna. Det handlar om utbyggd tunnelbana, spårvägssatsningar, prioriterade busstråk m.m. De stora satsningar som görs på infrastruktur har hällt förnyat bränsle på diskussionen om vilka infrastrukturinvesteringar som bör prioriteras och hur planeringsprocessen egentligen fungerar.


Läs mer

Sten-Bertil Olsson berättar om sin avhandling i filmad intervju


Sten-Bertil Olsson i samtal med Jenny Loftrup från Lund universitet

Sten-Bertil Olsson,tidigare skoldirektör i Lunds kommun har som vi tidigare berättat om i nytt från KEFU skrivit en avhandling som
bland annat visar att varierande skolpeng får prissättingen på gymnasiemarknaden att fungera dåligt.

På bokmässan i Göteborg medverkade en rad författare från Lund med sina doktorsavhandlingar. Bland dem
Sten-Bertil Olsson och en intervju med honom kan ses på YouTube. Se filmen här!



Ny rapport om skånsk primärvårds utveckling efter Hälsoval Skåne

Anders Anell tillsammans med Anna H Glenngård, som  gjort statistiska analyser för rapporten.

I en ny KEFU-rapport beskriver professor Anders Anell primärvårdens utveckling efter införandet av vårdval i Region Skåne och hur ständigt förändrade ackrediteringsvillkor påverkat verksamheten. I rapporten ges också några rekommendationer till beslutsfattarna i Region Skåne.

Denna rapport är den fjärde delrapporten som tagit fram inom ett större projekt för att göra en bred och oberoende utvärdering av vårdval i Region Skåne. Anna H Glenngård från Ekonomihögskolan i Lund har medverkat med statistiska analyser för denna studie.


I rapporten framkommer bland annat att de finansiella resurserna i den skånska primärvården har ökat mer än i de flesta andra landsting sedan 2004 och att antalet vårdcentraler ökade med 17 procent de tre första åren efter införandet av Hälsoval Skåne för att sedan ligga på en ganska stabil nivå. Andelen invånare som listat sig på privata vårdcentraler i Skåne har också mer än fördubblats och det har skett en betydande ökning av antalet sjuksköterskor.


Läs mer
Flera nya initiativ för att utveckla primärvården

Ingrid Bergman  är områdeschef vid avdelningen  för Hälso-och sjukvårdsyrning i Region Skåne

Bland annat utifrån den rapport som Anders Anell lagt fram om primärvården i Skåne efter införandet av Hälsoval Skåne har Region Skåne beslutat om att inrätta olika former av fora för dialog som kan leda till att primärvården fortsätter att utvecklas för att fullt ut bli första linjens sjukvård.

– Rapporten har varit oerhört värdefull ur flera aspekter, säger Ingrid Bergman från avdelningen för Hälso-och sjukvårdsyrning i Region Skåne. Den har en väldigt hög trovärdighet såväl på ledningsnivå som på verksamhetsnivå. Och förslagen som ges i rapporten är en viktig input till det kommande arbetet med att utveckla primärvården.

Det har hittills inte fattats några konkreta beslut om förändringar, utan besluten gäller olika former av dialog som kan leda till förändringar i framtiden.





Läs mer
___________________________________
___________________________________



Seminarier hösten 2016

Utvärdering av vårdval

Medverkande: Anders Anell

Tid: Torsdagen den 25 oktober 14.00-17.00    Läs mer


Redovisningens språk uttryckt i kommunala årsredovisningar

Medverkande: Niklas Sandell och Peter Svensson

Tid: Tisdagen den 13 december 14.00-17.00     Läs mer



 

KEFU är ett samarbetsorgan mellan Region Skåne, Skånes kommuner och Lunds universitet. Ett av KEFUs uppdrag är att sprida aktuell kommunalekomisk forskning och det sker bland annat genom detta nyhetsbrev. Du får nytt från KEFU som anställd i någon av våra samarbetsorganisationer eller genom att du tidigare har visat intresse för KEFUs verksamhet. Kontakta gärna KEFUs kansli om du har några frågor.


KEFU - Rådet för kommunalekonomisk forskning och utbildning
Box 7080, 220 07 Lund. Tel: 046-222 49 60, 222 78 20 www.kefu.se